SLUIT  

client

Kunstgezind

project

Office

year

2019

‘Kunstgezind’ asked the question to design an open art studio. A large space for different types of activities. The challenge involved to design a coworking space where artists could work daily and a client space, suited for welcoming clients, interested in buying art.

We created a central part, for receiving clients while emphasizing the artistic aspect of the space; a scaled-up version of a paint container with an aluminium look. For the inner lining we chose tapestry in able to improve the acoustic. The tapestry literally found its way outside, as if it was paint running from a container. The tapestry had an inviting effect for clients to enter the container.

‘Kunstgezind’ asked the question to design an open art studio. A large space for different types of activities. The challenge involved to design a coworking space where artists could work daily and a client space, suited for welcoming clients, interested in buying art.

We created a central part, for receiving clients while emphasizing the artistic aspect of the space; a scaled-up version of a paint container with an aluminium look. For the inner lining we chose tapestry in able to improve the acoustic. The tapestry literally found its way outside, as if it was paint running from a container. The tapestry had an inviting effect for clients to enter the container.

Zooming in on the coworking area, we saw a need for a space where artists could flexwork and feel free. We created open frames, inspired by frames of a painting. Those frames, visible from the back of the painting, have the function to stretch a canvas over. The choice to use frames allows artists to work seperately but also together in order to stimulate cocreation.

This project had an interesting balance between the corporate and commercial aspect. The combination of a working space with open frames and a feeling of being in a gallery, was designed for work but also to attract potential clients.